Utbildningsblogg

Så tar du dig igenom en skilsmässa

Att skilja sig kan innebära både en sorg och en lättnad men oavsett hur relationen varit är det vanligt att må dåligt en tid efter en skilsmässa. Det innebär en stor förändring i livet och när man står där ensam kan det kännas som man gått lite vilse i livet. Det finns dock saker man kan göra för att hålla humöret upp – och även några saker som är bra att tänka på, speciellt om det finns barn med i bilden.

Var tacksam för det som var bra – men våga blicka framåt

Har en relation slutat i en skilsmässa har det troligen inte varit så bra på slutet. Men tänk på att den personen du en gång träffade också var den du faktiskt ville gifta dig med. Ni har troligen haft många fina och roliga stunder tillsammans så försök att vara tacksam för det och lägg dom sämre minnena bakom dig. Våga blicka framåt – mot en framtid som kan erbjuda vad som helst bara du tillåter det.

Träffa nya människor

Om du känner dig ensam efter din skilsmässa är det kanske inte så konstigt – men det behöver inte vara så. Se till att omge dig med goda vänner och familjemedlemmar, prata av dig när det behövs och se till att träffa nya människor! Det behöver inte handla om att genast gå ut på jakt efter en ny partner – men däremot nya bekantskaper och vänner. Testa någon ny aktivitet att fylla ensam tid med – det kan leda till många positiva effekter.

Skilsmässa när det finns barn med i bilden

En skilsmässa där det finns barn med i bilden är ofta ännu jobbigare och det påverkar såklart hela familjen. Är barnen tillräckligt stora för att förstå vad det är som händer är det dock viktigt att prata med dom och berätta om separationen och skilsmässan.

Dessutom är det viktigt att lämna konflikter och liknande utanför när det kommer till vårdnaden av barnen och därmed också hitta ett fungerande samarbete när det kommer till dom små. Även om den ena föräldern är bitter på arg på den andra är det viktigt att:

  • Inte prata illa om den andra föräldern inför barnen
  • Inte hindra föräldern från att träffa eller ha kontakt med barnen

Det finns ett liv även efter en skilsmässa, det kan bara ta ett tag att hitta vägen dit.