Utbildningsblogg

Starta åkeri och bli en del av transportkedjan

Åkerinäringen är stor såväl i Sverige som internationellt. Alla de produkter som vi använder på daglig basis behöver fraktas och levereras innan de kan säljas och användas. Här kan du göra dig lite kosing genom att starta åkeri och bli en del av transportkedjan.

Att starta åkeri är enklare än vad många kanske tror

Funderar du på att starta åkeri och bilda ett alldeles eget åkeriföretag? Det är förvisso inte särskilt svårt att starta ett företag i denna bransch. Till exempel finns det utmärkta utbildningar att tillgå som kan hjälpa dig en del på traven. Att däremot nå framgång i branschen är ofta en helt annan femma. Nycklarna till framgång är bland annat en solid affärsplan, en bra finansiering och en vettig rekryteringsstrategi. Dessa delar bör finnas på plats från dag ett.

Detta gäller oavsett om du har tänkt börja köra långtradare eller en lite mindre lastbil. Det spelar heller ingen roll om du börjar i liten skala eller med en hel flotta av lastbilar och åkare. Konkurrensen är hög då tröskeln till transportbranschen är relativt låg. Detta är någonting som du behöver vara medveten om när du överväger att starta åkeri.

Med detta sagt finns det också flera fördelar med att ge sig in på denna bana. Nedan går vi igenom de främsta fördelarna med att starta eget inom åkerinäringen.

Därför bör du överväga att starta eget i åkerinäringen

Det finns flera anledningar för den som är intresserad att göra slag i saken och ge sig in i åkerinäringen:

  • Låg instegströskel. Som vi redan har nämnt ovan har denna bransch en förhållandevis låg instegströskel. Detta gäller åtminstone om man jämför med många andra branscher.
  • Du kan skapa din egen nisch. Åkeribranschen är bredare än vad många tror. Du har därmed möjlighet att starta åkeri och skapa din egen lilla nisch inom branschen. Till exempel kan du leverera paket, frakta boskap, transportera fordon eller någonting helt annat.
  • En skalbar verksamhet. Du kan med fördel börja litet för att senare skala upp verksamheten. Många åkeriföretag börjar med en eller ett par lastbilar men skalades snart upp.