Utbildningsblogg

Vad har läkare för lön i Norge?

De flesta anser nog att läkare är ett yrke som innefattar både stort ansvar och kräver betydande kunskaper. Man kan tyvärr också ofta höra att det är brist på läkare, framförallt i vissa regioner. Det gäller också specialistläkare som det råder brist på. Det är därför en viktig faktor är att läkare får den lön som de är värda och speglar det arbete som de faktiskt gör för andra människors mående oavsett i vilket land man arbetar i. Så vad har läkare för lön i Norge egentligen?

Detta har läkare i lön i Norge

Att svara på exakt vilken lön som man får som läkare i Norge är svår att besvara. Detta eftersom lönen sätts individuellt. Det beror på att utbildning, kompetens och arbetserfarenhet skiljer sig åt mellan olika personer. Det gör det därför svårt att säga vad läkare har för lön i Norge. Det man generellt kan säga att att man tjänar betydligt bättre som läkare i Norge än vad man gör i Sverige.

Däremot kan vi visa på lite generella siffror i de olika länderna. För en specialistläkare i Sverige är snittlönen 79 200 kronor före skatt medan det i Norge är 86 350 kronor. Precis som i Sverige så kan lönerna skilja sig åt om du till exempel arbetar i en storstad eller på landsbygden.

Du kan få lön från ett bemanningsföretag på olika sätt

Om du arbetar via ett bemanningsföretag kan du få lön på två olika sätt:

  • Du kan vara anställd hos bemanningsföretaget. Detta gör att du kan få utbetalningar av lön två gånger per månad. Bemanningsföretaget tar också hand om allt administrativt runt din anställning som exempelvis skatteinbetalningar. Du har även möjlighet att teckna förmånlig sjukförsäkring och/eller pensionssparande när du är anställd som läkare.
  • Du kan fakturera bemanningsföretaget via eget bolag. Om du inte har ett eget bolag utan tänkt starta ett så kan ett bemanningsföretag hjälpa dig att komma igång. Genom nära samarbete med redovisningsbyrå så kan du lämna det administrativa i deras händer. Det gör att du istället kan koncentrera dig att göra ditt arbete på ett bra sätt trots att du har eget bolag.