Utbildningsblogg

Vad kan en medietränare erbjuda?

Möten med journalister och media är inte alltid helt enkla. För den ovane kan det vara svårt att hitta rätt ord i pressade situationer och att bli nervös är inget ovanligt. För den som önskar att bli bättre på att hantera dessa situationer kan det vara en idé att anlita en medietränare. Läs mer om vad en sådan kan erbjuda här.

Exempel på vad en medietränare kan erbjuda

Vad är det då en medietränare kan erbjuda? Namnet kanske avslöjar det till viss del men för att förstå bättre går det att bryta ner till flera delar. En medietränare arbetar vanligen både teoretiskt och praktiskt – en kurs / utbildning består av båda dessa delar.

Teoretiska delar
Som med dom flesta typer av kurser och utbildningar består en del av teori. Inom medieträning kan det till exempel handla om:

  • Lagar / juridik
  • Kommunikationstekniker
  • Krishantering

Under den teoretiska delen finns mycket intressant att lära – vilket sedan kan bli användbart både senare under kursen samt i kommande situationer i det verkliga livet.

Praktiska delar
I dom praktiska delarna med en medietränare får deltagarna öva på att befinna sig i olika intervjusituationer. Här finns möjlighet att prova på dom olika kommunikations- och svarstekniker som gås igenom i den teoretiska delen för att hitta ett sätt som passar för en själv och den aktuella situationen. Under den praktiska delen av kursen ges deltagarna feedback och respons för att säkert veta vad som är bra och vad som skulle kunna förändras och bli bättre.

Det finns medietränare som filmar dessa intervjusituationer som en del av kursen. Det inspelade materialet ges sedan till deltagaren / deltagarna som, med hjälp av videomaterialet, kan fortsätta öva och utveckla sin intervjuteknik även när kursen är avslutad – till exempel tillsammans med kollegorna.

Fördelar med medieträning

Det finns flera fördelar med att investera i så kallad medieträning – inte minst det faktum att det kan bli enklare att förmedla ett budskap i pressade och jobbiga situationer. Framför en TV-kamera är det som sagt lätt hänt att bli nervös men med rätt tekniker och kunskaper går det att känna sig både självsäker och trygg.

Observera att informationen i texten bara är ett exempel på vad en medietränare kan erbjuda, och att dess tjänster kan se olika ut.